- بزرگترین دسته ی مواد فنولی اند.
- این ترکیبات، محلول در آب هستند.
- در تمام گیاهان پخش شده اند.
- هم برای خود گیاه نقش مهمی دارند و هم میتواند برای سایر موجودات بسیار مهم باشند.
از نقشهای مهم این مواد برای خود گیاهان:
1. یکی از عوامل ایجاد رنگ گلها، میوه ها و برخی اوقات، برگها.
2. اشعه های نزدیکِ UV (ماوراءبنفش) را جذب کرده و حشرات، آن رنگ را میبینند و جذبِ آن میشوند. از این طریق، به گرده افشانی کمک میکند.
3. تعدادی از آنها در کوتیکول برگ و سلولهای اپیدرمیِ زیرِ کوتیکول هستند. این مولکولها جلوی اثرات مضرّ UV بر سلولهای برگ را میگیرند.
دسته بندی خیلی وسیعی دارند که بطور کلی میتوان دسته های زیر را نام برد:
. کرومان
. فلاوان (2-فنیل کرومان)
. فلاوانول
. آنتوسیانین (رنگی)
. ایزوفلاوانول (3-فنیل کرومان + یک کتون)
. ایزوفلاوون (حاصلِ احیاءِ ایزوفلاوانول)
. فلاوونول
. فلاوون (حاصلِ احیاءِ فلاوانول)
. چالکون (Chalcone) (زرد رنگ)
. اورون (Aurone) (نارنجی-قرمز)
+ فلاوونول ها، عامل اصلی رنگ برگهای پاییزی (پس از شکستن کلروفیل) هستند. به این صورت که بعد از از بین رفتنِ رنگِ سبز، فلاونول ها به آنتوسیانین تبدیل میشوند و ایجاد رنگهای پاییزی میکنند.
کاربردها و اثرات درمانی فلاونوئیدها:
- مهمترین اثر آن، اثرات قلبی-عروقی است (اصطلاحاً به آن ویتامین P میگویند که به دلیلِ خاصیت نفوذپذیری آن در رگهاست.)
- سایر اثرات:
. کاهش ریسک بیماری های قلبی-عروقی
. درمان مشکلات وریدی و لنفی مثل سنگینی اندامهای تحتانی، درد، ورم، هموروئید، واریس، لنگی و...
. جلوگیری از شکنندگی عروق
. ضدّ اسپاسم
. مشکلات ناشی از نقص در سیستم گردش خون
. جلوگیری از تجمع پلاکت ها و انعقاد خون (نقش پیشگیری کننده دارد. در این زمینه، نقش درمانی، بیشتر تحت اثر کومارین هاست تا فلاونوئیدها.)
. «ضدّ التهاب»
. ضد رماتیسم مفصلی (التهاب شدید مفاصل)
. حفاظت از سیستم عصبی
(آنچه برای بیماری «کاهش عملکرد شناختی (=آلزایمر)» مفید است، میوه های سرشار از آنتوسیانین می باشد.)
. آنتی اکسیدان؛ که خود موجب:
/ تقویت سیستم ایمنی
/ کنترل دیابت
/ کلسترول را پایین می آورد
/ آنتی اسکلروزیز (ضد سخت شدن) > مفید برای MS و ....
. حفاظت از کبد
. ضد باکتری و ویروس
. ضد سرطان
منابعِ دارای فلاونوئیدهای مختلف:
- آنتوسیانین: در میوه های بری (berries) مانند آلبالو و ...
- فلاوونول: در میوه ها و سبزیجات
- فلاوانول: در چای، شکلات، و میوه ها
- فلاوونون: در مرکبات
- هیدروکسی سینامات: در اکثر میوه ها و برخی سبزی ها
# سیترو فلاونوئیدها:
- فلاونوئیدهایی هستند که از میوه هایی از مرکبات مختلف بدست می آیند.
- قسمت مورد استفاده: پوست خارجی آن میوه ها
- کاربرد: مشکلات ناشی از نقص سیستم عروقی در پا (احساس سنگینی، درد، و کرامپ های شبانه)
- انواع:
/ فلاونوئیدهای مرکبات:
. نارینگنین (Naringenin)
. هسپرتین (Hespertin)
/ فلاونوئیدهای پلی متوکسیله شده ی مرکبات (PMFs):
. نوبیلتین (Nobiletin)
. تانگرتین (Tangeretin)
#روتین (Rutin)
- کاربرد: نارسایی مغزی سالخوردگان
- معروفترین گیاهانِ دارای این فلاونوئید:
. Sophora japonica (از تیره ی Fabaceae)
. Eucalyptus mocrorrhyncha (از تیره ی Myrtaceae)
. Fagopyrum esculentum (از تیره ی Polygonaceae)
در ادامه، گیاهانی که خاصیت دارویی فلاونوئیدی دارند، معرفی میگردند...